GedachtenRoutes

BUURTEN EN WIJKEN VERBINDEN MET POËZIE

GedachtenLezen

WIJ MAKEN  GEDACHTENROUTES!

In iedere wijk gaan we aan de slag met lokale bewoners, organisaties,  ondernemers en wijkwelzijnsorganisaties. Iedereen is actief partner. Wij stimuleren betrokkenheid, ontmoeting en buurtverfraaiing. Dit is een uitgangspunt van de De Gezonde Stad waarbij bewoners hun (publieke) ruimte helpen inrichten en verduurzamen. En voor de lokale bedrijven en gemeente is dit een ideale gelegenheid zich te verbinden met de buurt en haar bewoners.

Wil je als gemeente de buurt op creatieve wijze verbinden?
Of ben je als ondernemer benieuwd wat GedachtenLezen voor jou en je buurt kan betekenen?
Laat het ons weten: info@allone.nl / 06-16752340.

============================================================

Ons doel is 2020 GedachtenRoutes in alle Utrechtse wijken

plattegrond Utrecht

BEKIJK PER WIJK WAT ER AL IS…

GEDACHTENROUTE OVERVECHT (gaande)

Ontwerpsessie_040713-13

GEDACHTENROUTE LEIDSCHE RIJN

gedicht3

Voorbeeld van gedicht van bewoners en onze dichters:
“Ik was uit m;n hart gevallen…
ging naar buiten en zag de wereld als een open snoepdoos”

GEDACHTENROUTE BLOKHOEVE (gaande)

============================================

ONZE DICHTERS

Utrechts Stadsdichtersgilde
Nanne Nauta

nanne nauta

Is dichter, bloemlezer en uitgever te Utrecht. Hij heeft ons eerste gedicht op bedrijventerrein Overvecht gemaakt.

Ingmar Heytze

heytze-ingmar-c-linelle-deunk-rechtenvrij-hoge-resolutie-245

Tijdens de landelijke afsluiting van het Open Innovatie Festival op 30 november 2012 in Utrecht, lanceerde GedachtenLezen haar project. In de raadszaal van het stadhuis verzamelde we woorden over verbinding…met een balletje wol. Gedurende onze presentatie bedacht voormalig stadsdichter Ingmar Heytze het gedicht wat hij toen aan het einde voorlas.

Ingeleverde woorden door het publiek: Piraterij, technologie online, the pirate bay, Tegendraads, illegaal, hulp, verhalen vertellen, in de boot genomen – (boot), hands-on, in de hens

GEDACHTEN LEZEN

Wat ben je aan het maken in je enge hoekje?
Wat? Een boot? Zo echt zo, dat je hands-on
met een tegendraads geslepen beitel en de rest,
heb je wel eens online gekeken hoe het moet
of is het meer dat je gewoon wat doet, is het
een scheepje in een fles? Zo dat je, zeg maar,
straks je eigen analoge pirate bay begint,
hier in de illegaliteit van je eigen schuur?
Laat me je het verhaal vertellen van de kroeg
waar mijn ouders kwamen, waar een barman werkte
die nog had gevaren op de Willem Barentsz,
en verhalen vertelde na sluitingstijd, de deur
op slot, de kassa dicht en alle hens aan dek.

© 30-11-2012 / Ingmar Heytze

Fred Penninga

fred penninga
Fred Penninga is o.a. (stads)dichter, romancier en organisator van Park Picknick Poëzie. Samen met moskee Al Farouq heeft Fred het gedicht gemaakt op de stoep voor de moskee. Het is een ‘knik’ gedicht, waardoor je van elke kant een regel kunt lezen.

Els van Stalborch

homepage-beeld-web

Baban Kirkuki

ad-letters-596x300

==================================================
En onze geweldenaars buiten ‘t Gilde om…

Menno Smit
menno smit
Menno Smit, alias BMI (Body Mass Index) is zo divers dat een kijkje op zijn site een aanrader is. Hij heeft diverse gedichten voor ons gemaakt in Leidsche Rijn met oa Via Nova college en Bibliotheek Parkwijk.

Zinnen als ‘hier waar de tocht nog doorgang vindt, snurken mensen van alle winden mee’ ism de bewoners rondom de Melissakade.

====================================================

Gijs ter Haar
gijs ter haar
Gijs ter Haar is dichter, performer, gastdocent, organisator, presentator, gespreksleider en consulent creatief schrijven. Met bewoners rondom De Grauwaart, LR, heeft hij het gedicht gemaakt wat voor de Vrijstaat te lezen is.

Voorwoord van Ingmar Heytze van nieuwe bundel van Gijs:

Dichters zijn er in alle soorten en maten, Er zijn dichters van het grote, zware hoofd boven de raadseltafel. Er zijn dichters van weifelend gestapeld gestamel in het lege wit. Er zijn dichters die spreken in de tongen van vergane kruiswoordraadsels tegen niemand in het bijzonder. Er zijn dichters die verkiezen te zwijgen en niets anders doen dan schrijven, zo dat wie ze eindelijk begrijpt, zich voelt of hij een schat geborgen heeft. In alle soorten en maten zijn er dichters en ze mogen, nee, ze moeten er allemaal zijn. Maar er is één dichter van het hart, dat bonkt door al zijn regels heen en bonkend bloed door zijn slapen laat razen, één dichter die in al zijn zinnen deelt wat dondert in dat grote hart – een dichter die zijn werk herschept in warme adem, woord voor woord, als hij het voordraagt zoals niemand anders kan. Die dichter is Gijs ter Haar en dit is zijn nieuwe bundel.

================================================

Percy Wesly van Roode
percy wesly van roode
Percy is sneldichter en schrijver. Met zijn PoetryCorner is hij op veel festivals door het hele land te vinden. En wij vliegen hem in voor sneldichtklussen.

================================================

David Mulder
escribano-Den-haag-1024x682

Een van de meerdere verschijningsvormen van David is de Poëzie Escribano:

‘Ik verschijn met mijn antieke Olivetti typemachine ter plekke. Ik neem plaats achter mijn tafel. Ik ontvang gasten, die me vertellen over hun zielenroerselen. Ik luister, en type tegelijkertijd. Ik stel vragen, zodat ze blijven praten. Na een minuut of vijftien is het gesprek voorbij en het gedicht af. Ik lees de tekst aan mijn gast voor. Hij of zij krijgt het geschrevene mee, in een mooie envelop.’

=================================================

Christopher Blok

beeld
En ook Christopher Blok kent vele gedaanten waaronder:

‘Morgen gaat Christopher Blok HAM op de scene,Kendrick Lamar Control Shit. Deze man is naast battlerapper ook spoken word artiest. Tijdens een van de Punchout Battles live event, stapte hij op het podium voor een klein gedichtje. Het resultaat was een lyrische genocide waarin Chris binnen tien minuten het grootste deel van de Nederlandse scene disst..’

Chris’ facebookpagina is http://www.facebook.com/ChristopherBlokNL

=================================================

foto

Van de gedichten die in de workshops zijn ontstaan heeft hij verschillende bundels uitgegeven  waaronder: ‘Lezen is moeilijk denken’ , ‘Vonken uit mezelf’ en ‘Ik moet je wat vertellen !

In zijn vrije tijd heeft hij cursussen gevolgd bij de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht en bij de  Schrijversvakschool in Amsterdam. Ron vindt gedichten schrijven belangrijk omdat je door middel van een gedicht iets met woorden kan laten zien wat op een andere manier vaak niet lukt.

Bewaren

Bewaren

Bewaren